fbpx

Întrebări

Despre procesul de psihoterapie

# Cât durează o ședință individuală de psihoterapie?

O ședință obișnuită de psihoterapie individuală durează 50 de minute.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult, stabilim de comun acord înainte de fiecare ședință, astfel încât să reorganizez următoarele întâlniri. Facturarea este în concordanță cu timpul pe care îl petrecem împreună în cabinet.

 

# Cât timp ar trebui să stau în procesul de psihoterapie, ca să îmi ating obiectivul?

Terapia pe care o practic este una de scurtă durată, pentru că rolul unui psihoterapeut este să îți arate rapid că ai resursele și soluțiile prin care te poți descurca pe cont propriu în lumea reală. De aceea, orice obiectiv este tratat în maximum 12 ședințe.

Dacă se întâmplă ca, în proces, să descoperi alte obiective inițial nesesizate, le putem trata separat, într-un nou proces de psihoterapie, ceea ce presupune o continuare a celor 12 ședințe pentru un antrenament consistent și de profunzime.

 

# Cum o să-mi dau seama că terapia funcționează pentru mine?

Pe lângă toate instrumentele științifice de măsurare prin care îmi vei da feedback de la o ședință la alta (grilele ORS și SRS), stabilim împreună de la început o serie de semne foarte concrete prin care îți vei da seama că procesul funcționează pentru tine.

Aceste semne pot fi: dorința de a ieși din nou în oraș și de a socializa cu persoane noi, abilitatea de a te da jos din pat mai repede dimineața, o energie mai bună pe parcursul zilei, dorința de a încerca experiențe noi, recăpătarea poftei de mâncare, un somn liniștit, o mai bună organizare a timpului, lipsa stării de anxietate, armonia în relațiile personale ș.a.m.d.

 

# De ce-aș merge la terapie, dacă mă simt bine?

Este adevărat că mulți dintre noi venim în terapie când suntem deja în dificultate. Poate nici nu știm exact care este problema, dar știm că „nu ne mai simțim bine”.

Totuși, la terapie nu mergi neapărat doar când îți este rău, ci pentru că vrei să îți dezvolți abillități noi, să fii mai stăpân pe tine pe viitor, să îți însușești modalități de răspuns la anumite situații de viață, să ai un control bun al Eului tău, să te simți mai bine cu tine, să nu te critici etc.

Cu alte cuvinte, să fii mai mult decât ceea ce ești deja sau să îți deschizi paliere noi de învățare.

 

# E ceva în neregulă cu mine dacă mă gândesc să vin la terapie?

Absolut deloc. Dimpotrivă; doar oamenii preocupați de bunăstarea lor interioară, care problematizează și conștientizează, iau decizia de a veni în terapie.

Pe lângă aceștia, există și clienți mandatați (trimiși), în cazul celor cu patologii de tip clinic.

 

# Cât mă costă sedința de psihoterapie?

În funcție de variabile ce țin de nevoile tale, precum: frecvența, durata, ședințe individuale sau de cuplu/familie și altele, pe care le voi afla de la tine prin mail/ telefon, îți voi spune tariful aferent întâlnirilor noastre, ajustat specificului tău, parte din consimțământul informat.

Despre metodele pe care le folosesc în psihoterapie

# Ce înseamnă hipnoza ericksoniană? Chiar intru în transă?

Nu. S-au propagat multe mituri despre hipnoză de-a lungul timpului. Inspirate de tot felul de filme și lucruri auzite doar pe jumătate, s-au răspândit scenariile conform cărora ar urma să fii complet inconștient în timpul unei transe de hipnoză similare cu un somn adânc, fără amintiri.

Hipnoza pe care o practic, cea de tip ericksonian, este diferită. Ea este un proces prin care permitem creativității, imaginației și relaxării să iasă la suprafață, pentru a accesa resurse de care nici nu ești conștient că dispui. Toate acestea sunt posibile printr-o serie de tehnici de limbaj pe care le folosesc în proces.

Hai să povestim pe larg, pentru mai multe detalii despre cum se întâmplă lucrurile în procesul de psihoterapie.

 

# Cum și în ce punct se intersectează terapia cu limbajele artistice?

Cred în puterea de vindecare a artei, în orice formă ar fi ea: teatru, cinema, scriere creativă, muzică, dans, design etc. De aceea, vin cu recomandări și propuneri în procesul de psihoterapie individuală, dacă văd că și tu rezonezi cu o formă sau alta a limbajelor artistice. Cu ajutorul partenerilor mei, îți prezint cursuri care pot să ancoreze mai puternic lucrurile pe care le discutăm sau descoperim în cabinet.

De asemenea, organizez frecvent alături de colaboratorii mei evenimente punctuale, deschise, cu rol terapeutic, la care poți participa oricând decizi.

Program de lucru:

Luni - Vineri: 12.00 - 19.30  

Bulevardul Magheru, sector 1, București