Psihoterapia copilului și adolescentului
În psihoterapia copilului lucrăm împreună, copii și părinți, pentru a transforma legături naturale în relații puternice; pentru a nu mai privi familia doar ca pe „un lucru de care nu putem scăpa”, ci pentru a construi relații sănătoase și funcționale.
Legăturile de familie sunt de multe ori complicate: rădăcinile se înfig adânc, devin parte din ADN-ul nostru și le rostogolim mai departe, din generație în generație, cu bune și rele.
Nu perspectiva „ne aducem copilul la reparat” este cea care ne ajută și nu despre asta este vorba în psihoterapia copilului. Dimpotrivă. Copiii sunt copacii, părinții sunt vremea. Copacul nu poate fi influențat de vreme, dar vremea poate influența copacul.
De aceea, e important să lucrezi împreună cu copilul tău, pentru că tu deții cele mai multe informații despre el și tot tu îl poți ajuta să se dezvolte în adultul care trăiește pe picioarele lui mâine.
Nu ai dat greș ca părinte și nici nu ai un copil-problemă.
Psihoterapia copilului te ajută să schimbi strategia, să vindeci, să înțelegi, să privești cu alți ochi. Să fii părintele stabil de care copilul tău are nevoie și, de asemenea, să te bucuri de modul în care crește: fericit și sănătos din punct de vedere emoțional.
Cum ajută psihoterapia copilului / adolescentului
- Ajută copiii să își formeze corect identitatea de sine, înlăturând posibilitatea unor comportamente deviante sau a unor excese ulterioare;
- Previne eșecurile profesionale de mai târziu sau alte probleme legate de raportarea la carieră: turismul între joburi, insatisfacția la locul de muncă, tendința de a fi workaholic și de a se suprasolicita, alegerea la întâmplare a etapelor care îl conduc spre viața profesională (facultate, formări etc.);
- Facilitează o relație armonioasă părinte–copil, pentru că previne, educă și intervine din timp în disfuncționalitățile specifice diferenţei de vârstă și de generație dintre cei doi;
- Contribuie astăzi la dezvoltarea adultului de mâine, prin punerea la punct a unei strategii sustenabile și sănătoase de viață;
- Te ajută să gestionezi situații dificile în relația cu copilul; te învață să pui reguli și granițe fără să duci la revoltă, să lași spațiu atât cât este necesar pentru a oferi independență, să oferi suport emoțional fără să sufoci, să eviți vulnerabilitățile copilului ca să nu produci frustrare etc.;
- Rezolvă în mod indirect și o serie de provocări din relația de cuplu a părinților prin implicarea directă a acestora în proces.
În ce situații ar putea fi nevoie de psihoterapie pentru copilul / adolescentul tău
Iată o serie de simptome pe care le poți identifica la copilul tău, ca semn că e nevoie de un suport specializat. De asemenea, poți interveni ca o modalitate de prevenție și ajutor în anumite schimbări firești prin care trece acesta.
- Tulburări de comportament (agresivitate, consum de substanțe, sexualitate exagerată, fuga de acasă, auto-izolare, auto-pedepsire etc.)
- Adicție de jocuri video și gadgeturi
- Performanțe școlare sub medie sau abandon școlar
- Diverse anxietăți (de performanță, de eșec, de spații sociale deschise, de examene școlare etc.)
- Ipoteze de tulburări clinice (ADHD, autism etc.)
- Probleme cu somnul (insomnii, somn agitat, coșmaruri frecvente)
- Schimbarea bruscă de mediu (de școală, locuință, țară)
- Integrarea sănătoasă a unui eveniment traumatizant (moartea unui părinte sau a cuiva apropiat)
- Tulburări de atașament (frica de separare, dependența maternă, existența unor obiecte tranzacționale de atașament până la vârste înaintate)
- Pentru orientare vocațională
- Pentru psiho-educație (legată de începerea sexualității, de schimbările specifice adolescenței etc.)
- Pentru dezvoltarea inteligenței emoționale (creativitate, imaginație, spontaneitate, stimă de sine adecvată, flexibilitate emoțională, autrocontrol, respectarea de reguli și inițiative).
Cum lucrez
- ședințe pentru copii și adolescenți
Majoritatea dificultăților copiilor își au rădăcinile în mediul în care cresc. Este important însă cum ne îndepărtăm de blamarea părinților și ne îndreptăm spre ce putem îmbunătăți și cum putem izola problemele de etichetele negative pe care și le pot însuși copiii pe termen lung. Nu putem schimba trecutul, dar putem lucra cu ce facem împreună de-acum înainte.
- ședințe cu părinții și / sau copilul / adolescentul
E nevoie să fim o echipă, pentru a produce o schimbare de efect nu doar în cabinet, ci mai departe – în mediul familial din care copilul face parte. De aceea, implicarea ta directă, ca părinte, este esențială și îi vom dedica o serie de discuții și ședințe separate. Pentru un proces terapeutic reușit, am nevoie de ajutorul și deschiderea ta.
Ce metode și tehnici folosesc
- Terapia narativă
- Jocuri
- Desene
- Fabule, metafore, povești
- Teste proiective și/ sau clinice
Pentru mai multe detalii, te invit să răsfoiești secțiunea de întrebări sau să mă contactezi pentru o discuție mult mai nuanțată.
Program de lucru:
Luni - Vineri: 12.00 - 19.30
Bulevardul Magheru, sector 1, București